2011 vandring (sarek)

hostvandring2011

 

 

 

 

 

 

27/8-7/8 HÖSTTUREN 2011 Sarek
Vandring ; Rinim,–Basstavagge—Mikkastugan—Rouhtesvagge—Padjelantaleden–Ritsem.
Ingemar Oscarsson, Irja Britzelli, Anita Blomgren, Arne Skinnarmo, Per-Olof Wilkås, Lars-Erik
Göransson, Mattias Hogland.

27-28/8. Lördag / Söndag.
Resan började med tåg och buss mot Ritsem. Vid Stora Sjöfallet blev det helikopterfärd till
Sarekgränsen. Strålande solsken så vi gick 3.8 km till den berömda stenen i
Basstavagge och slog upp tälten. På natten brakade det löst med åska, blixtrar och regn.
29/8 Måndag.
Vandring i bra väder, efter 4,4 km var vi framme vid Skajdåsjvagge mycket vatten i jokkern så vi beslutade att invänta morgondagen med tältning som följd. Anita börjar känna sig dålig på eftermiddagen och kvällen.
30/8 Tisdag.
Morgonen. Anita mår inte bra, lite feber med hög puls. Vi beslutade att tillkalla hjälp. Per-Olof och undertecknad vandrar tillbaka till Rinim c:a 8 km för att ringa efter hjälp, vid ½ 3-tiden kom samehustrun så vi ringa till sjukvården. De lovade att skicka en helikopter. Per-Olof och jag började gå tillbaks till tältplatsen var där kl.18.00, ingen helikopter hade hämtat Anita men kl.19.30 landade den och hämtade Anita.
31/8 Onsdag.
Vi vadade över jokkern utan problem. Typiskt Sarekväder med solsken och regn om vartannat, mest regnkläder på och lite blöta in på skinnet.
Tältplats nära Pielaslätten, vandring den dagen 14,2 km.
1/9 Torsdag.
Bra vandringsväder med några regnskurar. Vid Mikkastugan stannade vi och åt lunch. Därefter fortsatte vi i Ruohtesvagge fann en tältplats efter 11,9 km vid jokkern Boasajågås.

2/9 Fredag.
Solsken hela dagen. Vid Niak slog vi upp tälten, en del badade och njöt av det vackra vädret. Vandringen den dagen blev 12,4 km.
3/9 Lördag.
Strålande solsken, vi vandrade mot Kisurisstugan. Mattias lite febrig med kanske en förkylning på gång. Vi slog upp tälten vid bron efter 14,8 km vandring. På kvällen tände vi en brasa med P-O som eld-ledare.
4/9 Söndag.
Vandring på Padjelantaleden mot Akkastugorna. 3 km innan stugorna slog vi upp tälten. Dagen var molnlig men på kvällen och natten regnade det. Mattias fortsatte till båtbryggan för att åka över sjön och logera på Ritsem.
5/9 Måndag.
Vandring till båtbryggan och på vägen stannade vi på restaurangen och åt lunch, rökt röding, öring, bröd med smör och ost, kaffe och kaka. Vandr. 5 km. Vi tog båten över sjön till Ritsem där vi skulle övernatta på vandrarhemmet. Vid ankomsten mötte Anita och Mattias oss, turlistan för bussen var ändrad så vi måsta åka med till Gällivare för att inte missa tåget dagen efter. I Gällivare var det ont om hotellrum så vi bokade in oss Grand Hotell, efter incheckning blev det restaurang- besök och öl i baren på hotellet. Dagen var molnlig men under hela bussfärden öste regnet ner.
6/9 Tisdag.
Beök i Gällivare på ICA butiken samt fika på det kända stället. På eftermiddagen börjar
hemresan med tåg och byte i Boden. På tåget blev det grillad kyckling och öl.
7/9 Onsdag.
Hemma i Göteborg igen efter en lyckad och trevlig vandring.

 

Varför sitta och var sur, gå på tur med volvo IFs friluftssektion